Medezeggenschapsraad
Iedere school heeft een medezeggenschapsraad. Via de medezeggenschapsraad zijn ouders en personeel betrokken bij het schoolbeleid. Graag willen we laten zien wat we doen en wie we zijn. Vergaderingen zijn openbaar dus je bent altijd welkom om aan te sluiten. Mochten jullie iets willen bespreken, kunnen we altijd een kopje koffie of thee met jullie drinken! We zijn te bereiken via mr@obscranendonck.nl of je kan ons aanspreken op het schoolplein.
Betrokkenheid schoolbeleid
Via de medezeggenschapsraad zijn ouders en personeel dus betrokken bij het schoolbeleid. Voor een aantal onderwerpen moet de school advies of instemming vragen aan de medezeggenschapsraad voordat een besluit genomen wordt. Ouders kunnen via de medezeggenschapsraad invloed uitvoeren op het beleid en de keuzes van de school. Voor ons is het belangrijk om te weten wat er speelt onder ouders. We kunnen de mening van ouders vragen via vragenlijsten maar je mag ons ook altijd actief benaderen.
In de basis
Het recht op overleg, initiatief en informatie vormen de grond van medezeggenschap. Samen met de advies- en instemmingsbevoegdheden geeft dat een basis om onderstaande taken uit te voeren. De medezeggenschapsraad:
- bevordert openheid en onderling overleg in de school;
- waakt tegen discriminatie en bevordert gelijke behandeling;
- doet verslag van de werkzaamheden en overlegt met andere geledingen op school.
In de praktijk
De medezeggenschapsraad heeft verschillende functies en rollen:
- De antenne: Wij horen klachten en wensen. Dit kunnen signalen zijn die wij aan de orde kunnen stellen;
- De adviseur: Wij hebben advies- en instemmingsbevoegdheden en kunnen gevraagd en ongevraagd adviseren;
- Het alarm: Wij waken tegen discriminatie en trekken aan de bel wanneer wordt afgeweken van de school visie en missie “Elke leerling telt!….”
- Het schrift: Wij maken verslagen van overleg en werkzaamheden. Deze worden opgeslagen in de MR map op school en gedeeld via de nieuwsbrief met jullie.
Wie zijn wij
Onze medezeggenschapsraad bestaat uit 2 ouders en 2 personeelsleden. Hieronder stellen wij ons kort voor:
- Yvonne van den Boom, moeder van Laura, Nienke en Mirthe uit groep 8, 5 en 1. Ik ben in 2021 gestart als MR lid en ben de secretaris van de MR. Het is tot nu toe een leerzame tocht om te zien hoe je als ouder mee kan helpen om het beleid op school vorm te geven. Samen werken aan een school waar iedereen trots op is en de leerlingen graag naar toe gaan.
- Martje Wijnhoven, moeder van Saar en Emma uit groep 8 en 4. Ik ben als moeder sinds 2011 betrokken bij onze school. Na 8 jaar ouderraad neem ik nu voor het derde jaar deel aan de medezeggenschapsraad. Persoonlijk vind ik het sociaal-emotionele welzijn van kinderen het aller belangrijkst.
- Charlotte Aarts, ik ben nu 4 jaar werkzaam op OBS Cranendonck, op dit moment sta ik 3 dagen voor groep 8. In de jaren hiervoor heb ik aan verschillende groepen lesgegeven. Momenteel vervang ik Els Vossen namens het team in de MR. Ik vind het belangrijk om betrokken te zijn bij wat er speelt in en rond de school en samen na te denken over belangrijke zaken die de school, de kinderen, de ouders en het team aangaan. Samen staan we hierin sterk en staat het belang van de kinderen voorop.
- Maike Ras, sinds 2008 werkzaam op OBS Cranendonck en ook al meerdere jaren MR lid. Ik vind het belangrijk dat de MR er op toeziet dat het reilen en zeilen binnen de school goed verloopt, kritisch is, maar zich ook samen sterk maakt. Het gezamenlijke belang is een fijne school en goed onderwijs voor alle kinderen op OBS Cranendonck. Ik sta momenteel twee dagen voor groep 8 en om de week vervul ik de rol als gedragscoördinator, samen met mijn collega’s zorg ik voor een zo optimaal mogelijke sfeer, waarin kinderen zich veilig voelen en zo tot de beste ontwikkeling van zichzelf kunnen komen. Sinds 2019 ben ik ook GMR lid, het is fijn om op deze manier korte lijnen te hebben met de stichting RBOB.
GMR:
De GMR (gemeenschappelijke medezeggenschapsraad) is een overkoepelend orgaan van de onder het bestuur vallende scholen van RBOB De Kempen. Van iedere school is er een ouder of leerkracht vertegenwoordigt in de GMR. De GMR informeert de MR via de contactpersoon. Mensen die interesse hebben in een plaats binnen de MR of GMR kunnen contact opnemen met een MR lid.